Frågor och svar om flygningen

Hur lång tid varar en ballongflygning?

Vi befinner oss i luften i ca. en timme, beroende på väder och vind, lämpliga landningsplatser etc. Men du skal dock räkna med minst 4 timmar till hela upplevelsen.

När på dagen flyger man?

Flygning i en varmluftsballong föregår antingen precis efter soluppgången eller innan solnedgången. Under flygsäsongen kommer tidpunkten för möte och flygning därför att variera, efter tidpunkt för soluppgång och solnedgång.

När skal jag vara på samlingsplatsen?

Nedanstående är ca tider för att mötas på flygdagen. Du får ett SMS på den aktuella flygdagen (eller kvällen innan en morgonflygning) med specifik tidpunkt och den exakta mötesplatsen för din flygning.

Ca mötastider Solnedgång Soluppgång
April 15.-30. Kl. 17.30 Kl. 05.30
Maj 1.-14.
15.-30.
Kl. 18.30
Kl. 19.00
Kl. 05.30
Kl. 04.30
Juni 1.-14.
15.-30.
Kl. 19.00
Kl. 19.30
Kl. 04.00
Kl. 04.00
Juli 1.-14.
15.-30.
Kl. 19.30
Kl. 19.00
Kl. 04.00
Kl. 04.30
August 1.-14.
15.-30.
Kl. 18.30
Kl. 18.00
Kl. 05.00
Kl. 05.30
September 1.-14.
15.-30.
Kl. 17.00
Kl. 16.30
Kl. 06.00
Kl. 06.30
Oktober 1.-14. Kl. 16.00 Kl. 07.00

Varför flyger man inte mitt på dagen?

Under dagen värms jordytan upp av solen, som därefter värmer den ovanliggande luften, som resulterar i pelare av stigande varm luft, också kallat termik.

Termiken skapar upp och nedgående strömmar i luften, som påverkar pilotens möjlighet för att bevara kontrollen över ballongens upp- och nedgång.

Därför flyger man i timmarna omkring soluppgång och solnedgång, där det inte förekommer termik och där man kan undgå denna problematik.

Hur högt flyger vi?

Vi flyger upp till ca. 1500-2000 fot (ca. 500-700 meters höjd). På denna höjd kan du se runt 360 grader, men bara några hundra meter upp i luften är utsikten helt spektakulär! Vi flyger också en del av turen på låg höjd, vilket ger dig möjligheten till unika naturupplevelser, där djur och natur kan ses från en helt ny vinkel.

Hur långt flyger vi?

En luftballong kan inte styras på vanligt sätt, men efter vindriktning och hastighet. Piloten styr skickligt ballongens höjd genom att reglera temperaturen inuti ballonghylstret.

Hur långt man flyger är därför beroende på väder och vindförhållande på den aktuella flygdagen och på hur lång tid det tar för piloten att hitta en lämplig landningsplats.

Man flyger allt ifrån en mycket kort sträcka, och upp till 35 km, men normalt blir flygturen mellan 10 och 20 km. lång.

Var landar vi?

Luftballongen kan inte styras, den följer vindens riktning, och man vet aldrig helt exakt var man kommer att landa. Efter ca. 50 minuter börjar piloten att leta efter ett lämpligt landningsställe.

Bilen följer efter ballongen på marken, och siktar på att ankomma till landningsplatsen strax efter att ballongen har landat.

Hur går landningen till egentligen?

Att flyga i luftballong, är på många sätt en stilla och fridfull upplevelse, men det är också en äventyrlig friluftsupplevelse, där landningen är den del av flygningen som är den mest spännande del.

Ibland svävar korgen över marken ett tag innan den stannar, och det händer också att den välter under landningen. Så här har ballonger landat i mer än 200 år, och detta är helt normalt.

Ballongen och korgen är byggd till detta och säkerheten är hög också under landningen. Piloten kommer både före och efter flygningen att ge grundliga instruktioner i hur man skal förhålla sig under landningen.

Landningen är en spännande del av upplevelsen, och det händer ofta efteråt att passagerarna tycker att landningen var det bästa under hela flygturen!

Kan man flyga över sitt hus?

Vi vill gärna kunna garantera detta, men då varmluftsballonger inte kan styras kan vi därför heller inte lova dig detta. Om du lättar från en plats i ditt lokala område och vinden är med dig, är det helt klart möjligt, att du kommer att se ditt hus från luften, men för att undvika besvikelse, är det förmodligen bäst att inte satsa på det.

Får vänner och bekanta vara med och titta på?

Åskådare är mycket välkomna, men det är en god idé att informera dem om att det tex. inte finns toalett faciliteter i närheten av start platsen.

Det är också möjligt att följa ballongen under turen. Du kan följa ballongens position online på www.minballongtur.se.

Vi rekommenderar att man själv försöker följa ballongen istället för att följa efter följebilen. Efter landningen kan man alltid ringa till följebilen för att få exakt information om landningsplatsen.

Hur kommer vi tillbaka till startplatsen?

Passagerarna skall själva ordna transport tillbaka till startplatsen.

Vi rekommenderar att man har en vän med sig, som antingen hämtar er på landningsplatsen eller kör er tillbaka till er egen bil- alternativt kör er bil ut till landningsplatsen. Om det skulle vara ett problem att arrangera hemtransport, kan man naturligtvis alltid ringa till en taxi istället.

Hur ska man vara klädd?

Vi rekommenderar bekväma kläder och skor som lämpar sig för en promenad i naturen, allt efter väder och vind på den aktuella flygdagen.

Det är som regel varmt på själva flygturen, men det är en god idé att ha en extra jacka med sig, till efter landningen, där temperaturen snabbt faller och det blir lite kallare.

Det är en bra idé att ha en keps/hatt med sig som skyddar mot strålningen från ballongens brännare. På varma dagar är det också viktigt att ta med sig extra vätska, tex. en flaska vatten. Förnuftiga skor är extra viktigt då man riskerar att komma ut på fuktig och ojämn mark vid landningen.

Får jag ta med kamera?

Ja, det är en bra idé att ta kamera/ och eller en kikare med, då en ballongtur bjuder på många fina fotomotiv. De tages dock med på eget ansvar, och vid landningen skal större kikare / kameror packas ned och hållas innanför jackan.

Köp en ballongflygning, till dig eller som gåva